maanantai 30. syyskuuta 2019

Kuvaussuunnitelmat uusiksi

Kuten aiemmasta hääkuvausaiheisesta tekstistäni oli kenties tulkittavissa, valokuvaajan etsiminen häihin oli yllättävän rankka rasti. Meillä oli epäonnea heti alkumetreillä, kun alkuperäinen valintamme oli epähuomiossa sanonut olevansa vapaana ikuistamaan häämme, vaikka saimme pari viikkoa myöhemmin tietää, että hänet olikin jo varattu sille päivälle. Pitkällisen haravoinnin tuloksena päädyimme varaamaan kuvaajaksi Lotta Polvianderin, kuten aiemmin kerroinkin. Tämä tapahtui maalis-huhtikuun tienoilla, ja olimme helpottuneita kuvaajapulman tultua päätökseen.

Muutama viikko sitten tilanteeseen kuitenkin tuli uusi käänne: Lotta ilmoitti saavansa kauan odotettua perheenlisäystä alkuvuodesta, mikä tarkoittaisi muutoksia alkuperäiseen kuvaussuunnitelmaamme. Käytännössä Lotta tarjosi meille kahta vaihtoehtoa: joko lyhentäisimme kuvausaikaa sovitusta 10-12 tunnista 8 tuntiin tai valitsisimme toisen valokuvaajan, joita muutamia hän viestissään jo suosittelikin. Kuukausien tyyneyden jälkeen tällainen muutos tuntui kovalta iskulta, vaikka tietysti olimme ja olemme iloisia Lotan ja hänen perheensä puolesta!

Tiesimme heti, että kahdeksan tunnin kuvaus ei riittäisi meille, sillä haluaisimme osan potrettikuvista otettavan vasta iltavalossa. Kesäkuussa aurinko laskee vasta 22.30 maissa. Minä ehdin jo lievästi panikoida, mutta sulhanen ehdotti rauhallisesti järkevää varasuunnitelmaa: voisimme pitää Lotan 8 tunnin ajan ja pyytää videokuvaajaamme Harri Säynevirtaa (joka myös valokuvaa) ottamaan hääpäivänä Lotan lähdettyä iltapotretit ja joitain kuvia itse juhlasta. Näin meidän ei tarvitsisi enää etsiä uutta kuvaajaa. Lotallekin sopi tällainen järjestely, kun asiasta hänelle soitin. Puhelun aikana kävi kuitenkin ilmi, että ehdoton maksimi eli 8 tuntia onnistuisi vain siinä tilanteessa, että Lotta saisi hääpäivämme ajaksi vauvalle hoitajan, joka lupautuisi vielä tulemaan mukaan Helsinkiin. Muussa tapauksessa kuvausajaksi jäisi korkeintaan 6 tuntia. Hän lupasi alkaa kartoittaa hoitajatilannetta ja sovimme, että jätämme asian toistaiseksi hautumaan.

Minulle jäi puhelusta epävarma olo, vaikka ymmärsimme Lotan kanssa toistemme tilanteet paremmin kuin hyvin. Kuvauspäivän pituus varmistuisi ehkä vasta keväällä, ja kaiken lisäksi se riippuisi täysin kolmannesta osapuolesta eli hoitajasta. Yritän yleensä olla joustava ja ottaa muutokset vakaasti vastaan, mutta varsinkaan hääkuvauksen osalta en halua, että asioita ei voisi lyödä kerralla lukkoon. Päädyimme sulhasen kanssa siihen, että tutustuisimme Lotan suosittelemiin kuvaajiin, mutta emme vielä peruisi tehtyä sopimusta. Vaikka videokuvaajaltamme olisikin onnistunut myös valokuvaus, emme silti halunneet pyytää häneltä ylimääräistä työtä paria tuntia enempää.



Tykästyimme Lotan suosituksista erityisesti Marko Laukkariseen, joka sattui olemaan myös meidän kuukausien takaisella kuvaajalistallamme, vieläpä mukavan korkealla. Alustavan kyselyn perusteella hän oli vapaana ja saimme pari asiakasgalleriaa syynättäväksi. Markon hinnoittelusysteemi muistutti hyvällä tavalla pitopalveluamme Huplia, sillä hänen antamansa kuvaushinta sisälsi myös matkakulut eikä mitään tarvinnut laskea erikseen.

Päätimme varata Markon ensi tilassa, mutta halusimme ensin varmistaa Lotalta puhelimitse, että kaikki olisi osaltamme selvää. Lotta vaikutti itsekin helpottuneelta, kun olimme löytäneet korvaavan kuvaajan, ja antoi vielä erikseen oikein lämpimät suositukset Markosta. Tästä jäi erityisen hyvä mieli. Sovimme, että ilmoitan vaihtopäätöksestä vielä kirjallisesti sähköpostilla, minkä jälkeen Lotta palauttaisi varausmaksumme.

Sen jälkeen olikin aika ilmoittaa Markolle, että olimme päätyneet häneen. Vaikka yleensä vähän arastelen hoitaa asioita muuten kuin sähköpostilla, nyt päätin kuitenkin soittaa, jotta saisimme asian heti eteenpäin. Ja olen kyllä hurjan tyytyväinen, että tein niin! Puhelusta jäi todella hyvä tunne, kun sain kuulla kuvaajan äänen ja sain hänestä ihan eri tavalla henkilökohtaisen kuvan kuin sähköpostin välityksellä olisi saanut. Marko itsekin kiitteli sitä, että olin soittanut. Pidin tämän mielessä, kun soitin videokuvaajalle ilmoittaakseni valokuvaajan vaihtumisesta, joten nyt on sitten juteltu kunnolla kaikkien palveluntarjoajien kanssa (ja kaikki vaikuttavat todella mukavilta!).

Saamme Markon kuvaamaan 12 tunniksi, mikä on mahtavaa! Nyt on ehkä mahdollisuus saada kuvia aamun valmistautumisestakin, mistä olin alun perin ollut valmis nipistämään.

Vaikka oli ikävää joutua sähläämään kuvauksen kanssa kolmannen kerran, meillä kävi tuuri, että saimme loistokuvaajan vielä näinkin myöhään. Myös Lotan kanssa asiointi sujui todella hyvin ja mukavissa merkeissä, ja toivomme onnellista odotusaikaa koko heidän perheelleen!


Kuva: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti