torstai 10. tammikuuta 2019

Voiko hääsuunnittelua lähestyä eri tavoilla?

Uusi vuosi on alkanut, eli meidän häät ovat ensi vuonna! ;) Onpas jännittävää! Muutkin pitkää kihlausta viettävät tai viettäneet varmasti samaistuvat tähän tunteeseen, että nyt voi "luvan kanssa" suunnitella häitä ja puhua niistä. En ole onneksi itse kokenut mitään kuittailua hääjuttujen aikaisesta suunnittelusta ja varailusta, mutta tiedän, että jotkut samassa tilanteessa olevat ovat tällaisia kommentteja harmillisesti saaneet.

Hääsuunnittelut ovat lähteneet tänä vuonna hyvin käyntiin, tai ehkä pitäisi sanoa, että ne ovat jatkuneet hyvin. Save the date -korteista olen puhunutkin jo useaan otteeseen, varmaan siihen malliin että se alkaa tuntua lukijasta jo tylsältä, mutta koska se prosessi on edelleen käynnissä, niin niistä puhuminenkin jatkuu. Suomalaisten kortit valmistuvat varmaan viikon sisällä, ja sitten tarvitsee vain lähettää ne!

Kuten viimeksi mainitsin, olen huomannut keskittyväni suunnitteluihin paremmin silloin, kun hoidettavana on vain yksi asia kerrallaan. Asialistalla on tietenkin oikeasti paljon enemmän kuin yksi kohta, mutta minulle prosessi on selkeämpi, kun ensin saa yhden asian kokonaan alta pois ja vasta sitten siirtyy toiseen. Tästä oikeastaan keksinkin ajatuksen, joka minulle ei ole tullut ennen mieleen: sen, että (hää)suunnittelutyylejä tuntuu olevan aika erilaisia. Joillain morsiamilla tuntuu olevan monta rautaa tulessa samaan aikaan, tai ainakin se vaikuttaa siltä. Jotkut ehkä saavat siitä voimaakin. Tunnistan kyllä itsessäni tietynlaisen "innostuksen", kun töitä on enemmän kuin niille varattuja tunteja, mutta hääjutuissa ainakin toistaiseksi kyseinen runsaudenpula on tuntunut jopa hieman ahdistavalta. Tässä vaiheessa meillä on toki varaakin paneutua yhteen asiaan kerrallaan, kun häihin on kauemmin kuin vain muutamia kuukausia, ja työtiheys on meillä vielä aivan eri kuin tämän kevään tai kesän morsiamilla.

Kuva täältä

Erilaiset lähestymistavat hääsuunnitteluun tulivat ilmi myös ihan meidän kahdenkin kesken, kun teimme yhtenä päivänä listaa seuraavista hoidettavista hääasioista. Minulle tuntui luontevalta, että asettaisimme jonkin määräajan kullekin hoidettavalle asialle (esimerkiksi "tammikuun loppuun mennessä kaikki save the datet on postitettu" tai "maaliskuun aikana keskitymme valokuvaajan etsimiseen"). Sulhanen taas koki tällaisen tyylin väkinäisenä ja tehottomanakin. Hän ehdotti, että tekisimme mieluummin hääjuttujen eteen jotain joka päivä (ainakin jos mahdollista) ja siirtyisimme seuraavaan tehtävään kun edellinen on valmistunut. Minusta tämä kuulosti järkevältä, sillä niin saamme aikaan tasaista tulosta ja asiat etenevät jatkuvasti sen sijaan, että hätiköisimme hommia hoitumaan päivää ennen itseasetettua, keinotekoista määräpäivää, jonka noudattamista kukaan ei edes valvo.

Tämä ei varmasti estä ikävämpien hommien lykkäämistä silloin tällöin, mutta luulen, että tämä on meille toimiva tapa tällä hetkellä. Ihan taatusti myöhemmin tulee kuitenkin asioita, jotka täytyy tehdä tiettyyn päivään mennessä, emmekä varmaan kovin montaa kuukautta pysty elämään tätä "luksusta", jolta yhdestä asiasta huolehtiminen kerrallaan tuntuu. Mutta juuri nyt tämä tuntuu miellyttävältä tavalta suhtautua prosessiin, joka voi näyttäytyä kokemattomalle tapahtumanjärjestäjälle uhkaavana mörkönä kaikessa laajuudessaan. Häätehtävälistat, joita näkee häälehdissä ja -blogeissa, näyttävät pelottavan pitkiltä, mutta kun niitä ajattelee vain yksittäisten kohtien kokoelmana suuren massan sijaan, työmäärä vaikuttaa paljon helpommin lähestyttävältä.

(Nyt kun luen tätä tekstiä läpi, tästä oikein huokuu synkeä tunnelma, aivan kuin olisin valmistautumassa urheasti ja pystypäin johonkin suureenkin vastoinkäymiseen. Oikeasti häiden suunnittelu, ja etenkin tulevat häät, tuovat mieleeni suurimmaksi osaksi vain kutkuttavia ja pinkkejä ajatuksia! Tämä on oikeasti kivaa, vaikka tekstiä tuntuukin rytmittävän jonkin maailmanloppu-leffan soundtrack :D)

Minua kiinnostaisi tosi paljon kuulla, miten te suhtaudutte hääsuunnitteluun. Onko teille luontevaa hoitaa monia asioita samaan aikaan vai samaistutteko paremmin yllä kuvailtuun tyyliin? Onko teillä ja tulevalla aviopuolisolla ilmennyt erilaisia tapoja hoitaa asioita?

P.S. Tänä viikonloppuna Mennään naimisiin -messut ja sitä seuraavana Love Me Do -messut! Kyllä häähulluja taas hemmotellaan! Kuka on tulossa?

4 kommenttia:

  1. Mulla on ehdottomasti ihan päinvastoin, eli tykkään juuri miettiä asioita vähän sieltä sun täältä: jos tänään huvittaa haaveilla hääkuvista niin selaan valokuvaajien sivuja, jos taas joku muu inspiroi niin sitten sitä. Toisaalta tämän lisäksi ollaan asetettu isoimmille palasille ”deadlineja” (juurikin vähän sinne päin), jotta säilyy joku kuva myös siitä, millä mallilla asiat ovat tai mihin ainakik pitää keskittyä. Näi ainakin tällä hetkellä - itse mietin tässä joku päivä sitä, että kuinkahan paljon tämä suunnittelutyyli myös vaihtelee suunnittelun eri vaiheissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mielenkiintoista kuulla! :) Tuo on kyllä varmasti aika yleistä, ja tosiaan hyvä pointti, että välillä on inspiraatiota eri puuhiin. Toivotaan että mäkin ottaisin tuon tyylin omakseni varsinkin kun häät lähenevät, sitten on kyllä ehkä pakkokin :D

      Poista
  2. Komppailen shatyy:a. Itse myös suunnittelen sieltä täältä, aina sen mukaan mikä mikäkin hetkenä kiinnostaa. Menee ihan ajatuksen virran mukana mun suunnittelu, "Oi onpas kivoja kuvia, vois kilpailuttaa valokuvaajan." "Vauden miten kivan kuuloisia menuja noiden häissä on, vois kilpailuttaa pitopalvelun." Ja niin edelleen, loputtomiin.

    Toki kuulunpa myös näihin morsiamiin, jotka ovat saaneet kuulla nälvimistä aikaisesta suunnittelusta (köh köh, olen saanut kuulla siitä jo vuosia), mutta nyt se alkaa palkitsemaan - jos hää-ähky iskee, niin voi tyytyväisenä pitää pienen tauon hääsuunnittelusta, koska aikaa on ja tärkeimmät osat on kuitenkin jo hoidettu. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä että teillä on suunnittelut jo niin hyvällä mallilla! :) Mä huomaan että ajattelen eri asioita, kuten valokuvaajia tai hääpukua, ristiin rastiin ja saatan katsella vaikka jotain inspiraatiokuvia, mutta mun on kuitenkin helpompi pitää langat käsissä ja punainen lanka päässä jos asiat etenee systemaattisesti.

      Poista