keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Pihistämme bändistä

Selkein pihistyskohde häissämme tulee olemaan musiikki, sillä aiomme juhlia Spotifyn voimalla bändin sijaan. En koe joutuneeni hautaamaan bändihaaveita raskain sydämin pihistyksen pakottamana, vaan asia on ollut aika selvä alusta alkaen. Voikohan sitä edes siis kutsua pihistykseksi, jos päätöksen tekeminen ei ollut hankalaa? (Enhän ajattele, että "pihistäisimme" esimerkiksi hääautosta, koska juhlien saarisijainnin vuoksi autoa ei tarvitakaan.)

Vaikka elävä musiikki ihanaa onkin, bändi ei tosiaan ole ollut minulle tärkeä elementti missään vaiheessa hääsuunnittelua. Tähän on parikin syytä, jotka yritän nyt mahdollisimman hyvin purkaa päästäni, jossa logiikka ei kenties aina kulje niitä kaikkein tallatuimpia polkuja. En varmasti kuitenkaan ole ainoa, joka samankaltaisia ajatuksia on pyöritellyt.

Kuva

Suuri bändittömyyden edistäjä on totta kai budjetti, varsinkin kun tulemme käyttämään suuren summan hääkuvaajiimme. Olenkin itse asiassa rauhoitellut itseäni niin, että meillä on mahdollisuus saada toivomamme kuvaajat nimenomaan bändistä säästämämme potin avulla. Bändi on varmasti monelle häiden ykkösjuttu, mutta minun pohdinnoissani esimerkiksi videokuvaus on aina kirinyt edelle.

Bändi voi parhaillaan innostaa juhlijat tanssimaan pitkälle yöhön ja näin varmasti useimmiten käykin, mutta olen kokenut itse myös sen puolen, että bändin soittaessa voi tuntea olevansa konsertissa, jossa esiintymistä pitää kuunnella/katsoa juttelemisen kustannuksella. Tämä ei varsinkaan hääbändien kohdalla ole tietenkään tarkoitus, mutta jos tanssilattialla ei ole kovin täyttä enkä itse sinne jostain syystä olisi sillä hetkellä haluamassa, voisi olla vaikeaa jatkaa hengailua tuntematta pientä syyllisyyden tai velvollisuuden pistoa. Samasta ilmiöstä on kirjoittanut muun muassa Jotain keltaista -Iira. En ole itse kokenut tällaista tunnetta häissä, mutta joskus muulloin kylläkin. Näen kyllä ehdottomasti taitavan hääbändin riemukkaat puolet, ja olenkin todella innoissani lähdössä juhlimaan bändin tahtiin ystäväni Annan häihin kesällä. (Toivotaan ettei meidän päätös hirveästi kaduta näiden bileiden jälkeen!)

Nyt tullaankin niihin kohtiin, jotka saattavat herättää ihmetystä ainakin joissain, mutta kenties onnistun selittämään nämä jotenkuten ymmärrettävästi. Oikeasti suuri syy sille, etten ole innostunut bändistä, on se, että soittajat tulisivat olemaan vieraita ja häiden kannalta "ulkopuolisia" ihmisiä. Mene ja tiedä, miksi tämä ajatus kohdistuu nimenomaan bändiin - tuleehan häissä olemaan myös pitopalvelun henkilökuntaa, puhumattakaan itse vihkijästä, joita emme tunne tai tule tuskin koskaan tapaamaan toiste. En osaa täysin selittää itsellenikään, miksi ajatus häiritsee. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että en uskoisi bändin kuin bändin koostuvan mukavista ihmisistä, jotka ovat innoissaan juuri meidän häistämme.

Spotify-listan puolesta puhuu sekin, että pidän lempikappaleistani sellaisina kuin olen oppinut ne tuntemaan, eli levytettyinä/nauhoitettuina versioina alkuperäisten artistien esittäminä. Tuntuu siis luontevalta, että myös häissä biisit kuullaan sellaisessa muodossa. Pidän totta kai elävästä musiikista ja cover-versioista, mutta on silti kiva saada Britneyt Britneynä ja Spaissarit Spaissareina (huomaa katu-uskottava musiikkimaku). Olen monesti kokenut pientä "pettymystä", kun kivan kappaleen cover-versiossa ei olekaan soitettu tai laulettu jotain kohtaa sellaisena kuin olin odottanut :D Tämä saattaa kuulostaa ihan järjenvastaiselta, varsinkin kun tavallaan myös innostun tutuista biiseistä esimerkiksi katusoittajien soittamina ja jään innoissani kuuntelemaan niitä.




Meidän häihin voisin kuvitella bändiä (ja olen kuvitellutkin) oikeastaan vain siinä tilanteessa, että pitäisimme ceilidh/barn dance -tyyppiset bileet. Nämä "latotanssit" ovat perinteisiä englantilaisia ryhmätansseja, joissa juontaja näyttää askeleet ja huutelee sitten liikkeitä tanssin käynnistyttyä. Näissä myös parit vaihtuvat samaan tapaan kuin monissa vanhojentansseissa täällä Suomessa. Charlien isän 50-vuotissynttäreitä juhlittiin juuri barn dance -tyyliin (kuvassa), ja skottilainen versio ceilidh on minulle tuttu opiskelijavaihdosta Sheffieldissä, jossa kävin aika usein tällaisissa tansseissa. Tämä olisi ollut aika huikea tapa tuoda brittikulttuuria häihin, mutta en ehkä kuitenkaan haluaisi näin massiivista ohjelmanumeroa, kun toiveena olisi kuitenkin tanssia myös "tavallisempaan" tapaan. Eipä tällaisia bändejä ole kovin helposti saatavillakaan täällä päin.

Täysin ilman livemusiikkia emme toivottavasti kuitenkin jää. Meillä on lähipiirissä lukuisia taitavia soittajia, joilta olisi ihana kuulla musiikkiesityksiä juhlien aikana, mikäli he vain suostuvat. Myös vihkitilaisuuteen "alttarilleastelun" ajaksi olisi kiva saada elävää musiikkia (varsinkin jos meidät vihitään ulkona), kenties jonkin jousiduon muodossa. Jostain syystä sello on minulle mieluinen soitin, vaikka en itse soita sitä enkä tunne ketään joka soittaisi. Toinen erityisen kaunisääninen soitin on huilu, joka on itse asiassa toinen Charlien soittimista pianon ohella. En ehkä kuitenkaan nakita häntä lurittamaan sisääntulomusiikkia minulle! :D

Miten siellä suhtaudutaan hääbändiin?

12 kommenttia:

  1. Meilläkään bändi ei todellakaan ole panostuslistalla, mutta jonkinlainen kokoonpano meille luultavasti tulee sillä ajatuksella, että hyvä bändi voisi spiikeillä houkuttaa vieraat tanssilattialle, mistä sitten oma soittolista saisi jatkaa. Mutta saan kyllä kiinni ajatuksistasi! Ja hahah, mä oon ollu kaverin asuessa skotlannissa ceilidh -tansseissa ja innostuin kovin, joten ehdotin niitä sulhaselle häihinkin, mutta mut tyrmättiin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että teksti ei ollut pelkkää puuta heinää! 😅 Ja onpa hauskaa että sullakin on hyviä ceilidh-kokemuksia! Mä ihan huvin vuoksi yritin selvittää, olisiko täällä meidän seudulla edes mahdollisuutta ceilidh-bändiin, mutta aika laihaksi tulokset jäi. Mutta ihmettelisin jos ei koko Suomessa olisi 🤔

      Poista
  2. Tunnistan nämä ajatukset hyvin, ja myös meille pohdittiin bändin "tarpeellisuutta" pitkään. Juurikin täysin vieraiden tyyppien palkkaaminen tuntui hankalta, joten meidän häissä esiintyykin meidän todella lahjakas ystävä, joka muutenkin löytyi häiden kutsulistalta. Varmistimme toki, että häntä ei haittaa samalla esiintyä ja olla vieraana, ja maksamme hänelle myös ihan markkinahinnan. :) Loppuillasta ja yöstä Spotify vastaa meilläkin musiikista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa oikein hyvältä ratkaisulta! Mukava kuulla, että en ole yksin tuon "vieraiden vierastamisen" kanssa. Se oli noista syistä omaan korvaani ehkä oudoimman kuuloinen :D

      Poista
  3. Meille oli myös alusta asti selvää, että bändiä ei tule. Budjetti oli tietty yksi päätökseen vaikuttava seikka, mutta muutenkaan bändi ei tuntunut yhtään omalta jutulta. En olekaan aiemmin oikein edes pohtinut tarkemmin syitä bändittömyydelle, mutta nyt, kun miettii, niin ehkä tosiaan itsekin koen bändin vähän turhan isona ohjelmanumerona ja toisaalta bändi myös soittaa aina tietyntyylistä musaa (vaikka soittaisikin kuinka erilaisia biisejä, niin aina ne on sovitettu sen bändin tyylisiksi) kun taas dj pystyy vaihtelemaan musatyyliä laajemmin. Bändiasiaa ei siis tosiaan kannata ajatella pihistyksenä tai luopumisena, sillä jos bändi ei vain tunnu omalta jutulta niin sitten se ei tunnu. Meillä ainakin saatiin hyvät bileet aikaan dj:n voimin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sanottu! En tullut ajatelleeksi tuota tyyliasiaa, mutta juuri niinhän se on. Kiva kuulla että teidän juhlat onnistuivat hyvin ilmankin bändiä! :)

      Poista
  4. Vaikka olen itsekin bändissä niin allekirjoitan kyllä ajatuksiasi. Varsinkin tuo pieni syyllisyyden pisto ja harmitus vaikeutuneesta juttelusta kuulostavat tutulta!

    Itse olen ajatellut aikatauluttaa hommat niin, että bändi alkaa soittaa riittävän myöhään, jotta ihmiset ehtivät vaihtaa hyvin kuulumisia: se on kuitenkin monelle se mukavin juttu häissä bändien sijaan. Toki hääparin tanssi ja muutama valssi voidaan valssata jo aikaisemminkin, mutta bilemusa voisi alkaa vasta joskus ehkä puoli kymmenen tienoilla tai myöhemmin. Illemmalla voi tanssijalkakin vipattaa jo ihan erilailla! Lisäksi bändin on syytä olla niin hyvä, että se tempaa ihmiset mukaansa ja muut jutut unohtuvat :) Tätä onneksi todistettavasti tapahtuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa että saatiin bändiläisenkin kokemuksia asiaan, kiitos kommentista! Tuo kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Voin kuvitella, että meilläkin kuulumisten vaihto nousee tärkeäksi, sillä kahden maan ansiosta emme ole nähneet monia sukulaisia vuosiin eivätkä suvut ole tavanneet toisiaan lainkaan (paitsi vanhempamme). Toivottavasti teilläkin saadaan hyvät bileet aikaan, en epäile ollenkaan!

      Poista
  5. Tosiaan, hyvin samanlaisia ajatuksia kuin minulla, vaikka tuota vierauden tunne -asiaa en kyllä itsessäni tunnista. Uskon, että ilman bändiäkin saa loistavat bileet aikaan, vaikka toki hyvän bändin tahdissa on mukava jorailla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iira, ja kyllä varmasti! Toivotaan meille molemmille bileonnea :D

      Poista
  6. Jee, kiva löytää uusi blogikirjoittelija! Meilläkin häät ensi kesänä ja ihanaa purkaa ajatuksia blogiin häihin liittyen. Meillekään ei tuu bändiä. Eikä DJ:tä, mutta uskon kans pärjäävämme spotifyn avulla :) Mietin vain aluks vieraiden suhtautumista häihin, joissa ei livemusiikkia oo..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Ida ja kiva että olet löytänyt blogiini! 😊 On aina kiva kuulla muistakin, jotka ovat tehneet samanlaisia ratkaisuja häiden suhteen! Minua ei itseäni vieraana oikeastaan liikuta, mitä kautta musiikki soi. Kunhan pääsee tanssimaan 😄 Tsemppiä hääjärjestelyihin, käyn tutustumassa sunkin blogiin!

      Poista