perjantai 10. elokuuta 2018

Selkeytynyt vieraslista

Yksi hankalimmista hääsuunnittelun alkupään asioista on ehdottomasti ollut vieraslistan laatiminen. Meillä on isot suvut, jotka vievät leijonanosan vierasmäärästä, mutta kavereitakin olisi kiva kutsua...  Jaoin vieraslistaan liittyvää turhautumista ja muita ajatuksia aikaisemmin täällä.

Iso osa turhautumisesta johtui siitä, että lista oli paisumassa reilusti yli sadan henkilön, ja monet juhlatilasuosikeistamme tuntuivat vetävän korkeintaan sata henkilöä. Minua kuitenkin arvelutti nuo max. 100 hengen tilat, koska yksi meille tärkeistä tilakriteereistä oli se, että tilassa ei olisi ahdasta. Esimerkiksi yhtenä vaihtoehtonamme ollut Villa Haka vetää nettisivujensa mukaan sata henkeä, ja olin saanut siellä häävieraana olleelta kaveriltani sellaisen kuvan, että se oli tuolla vierasmäärällä jo ahtaan rajoilla. Monesta muustakin noin sadan hengen tilasta tuli sellainen vaikutelma, että vieraat joutuisivat istumaan aika selkä selkää vasten, vaikka periaatteessa kaikki mahtuisivatkin.

Tässä kuvassa pöytien välissä näyttäisi olevan mukavasti tilaa. Kuva

Ajattelinkin jo kauhulla, että miten saamme reilun sadan vieraan listan karsittua reilusti alle sataan, kun tuntui että karsiminen oli muutenkin jo ollut vaikeaa. Juttelimme vanhempiemme kanssa alustavasta listastamme ja yritimme selvittää, olisiko heillä voimakkaita mielipiteitä vierasjoukon kokoonpanosta (vaikka tarkoitus oli tietenkin tehdä lopulliset päätökset itse).

Charlie halusi etenkin selvittää, olisiko hänen vanhempiensa mielestä kamalaa, jos yhtä tiettyä ja etäistä serkkukatrasta ei kutsuttaisi. Vanhemmat olivat sattumoisin juuri olleet eräissä sukulaistytön häissä, jonne kaikki vieraat olivat saaneet tuoda avecin. Ennen kuin ehdimme edes ottaa asiaa kunnolla esille, Charlien äiti pohdiskeli ääneen, että kaikki tämän etäisen perheen lapsethan tosiaan seurustelevat, ja varmaan heitä harmittaisi jos kumppaneita ei kutsuta... Nykyään kyllä vähän naurattaa, kun ajattelee, että olimme salaa toivoneet "lupaa" jättää nämä serkut pois listalta ja nyt pitäisi vielä poikaystävätkin kutsua!

Päädyimme sitten osittain tämän vuoksi siihen ratkaisuun, että kutsumme sulhasen puolelta kaikki serkut, mutta aviopuolisoita/kihlattuja lukuunottamatta emme heidän kumppaneitaan, joita emme edes tunne. Minä jätin omalta puoleltani pois muutaman perheellisen serkun, joiden kanssa en ole ollut tekemisissä ainakaan viiteen vuoteen, ellei pidempäänkin. Tällä taktiikalla vierasmääräksi tuli 104. Tuosta puuttuu vielä me itse, vihkijä, valokuvaaja, mahdollisia muita toimijoita ja muutama muu vieras joiden toivoisimme voivan osallistua. Jotakuinkin lopullinen henkilömäärä on siis 114-115, mutta aiomme antaa esim. pitopalvelukyselyissä vierasmääräksi 120, ajatuksella "mieluummin ylä- kuin alakanttiin".

Jossain näillä main listapohdintoja rupesimme muokkaamaan ajattelutapaamme: mitä jos emme ryhtyisikään väkisin karsimaan hyvältä tuntuvaa listaa, vaan kääntäisimme katseet suoraan vain tarpeeksi suuriin juhlatiloihin? Huomasin heti, miten rennommin vierasasiaan suhtautui, kun saattoi ajatella jo lähtöruudussa, että kaikki tulevat mahtumaan.

Ja niinhän siinä kävi, että juhlapaikaksi valikoitui tila, jossa ahtaudesta ei todella tarvitse murehtia. Kuten viimeksi kerroinkin, häämme pidetään Suomenlinnan Tenalji von Fersenissä, jonne mahtuu jopa 200 ruokailijaa. Meidän reilusti pienempi vierasjoukkomme tulee siis sopimaan sinne mainiosti, vaikka jokaikinen kutsuttu vieras saapuisi paikalle. Tilaa on sen verran, että voimme järjestää pöydätkin oikeastaan miten päin tahansa. Mielestäni Tenalji on sen muotoinen ja näköinen, että tila ei myöskään muutu kolkoksi, vaikka useampi kymmenenkin jättäisi tulematta - kuten voi hyvin käydä välimatkojen vuoksi. Juhlatilamme on siis hyvin joustava. Kaiken kaikkiaan on mukavaa olla näin luottavaisin mielin asiasta, joka muutama kuukausi sitten tuntui vielä kovin stressaavalta.

Pöydät voisi järjestää esimerkiksi näin, jotta tuo toinen puolisko jäisi vapaaksi tanssimista varten. Kuva

Täytyy kyllä sanoa, että vieraslistaa laatiessa on ollut karua huomata, miten joitain ihmisiä on välillä ajatellut pelkkinä numeroina. Etäisten perheellisten kohdalla karsimispäätös on tuntunut erityisen hyvältä, kun on nähnyt listan pienenevän kertaheitolla jopa neljällä tai viidellä. Ihan kamalaa! Mutta ehkä täytyy lohduttautua sillä, että jos joku todella näyttäytyy pelkkänä numerona, niin ehkä se jo itsessään kertoo, että kyseistä henkilöä ei ehkä kannata kutsua omaksi häävieraaksi. Suurimman osan kohdalla en ole tietenkään ajatellut näin raadollisesti.

Oletteko te priorisoineet suunnittelussa juhlapaikkaa vai vierasjoukkoa? Onko muillekin käynyt näin, että suhtautumistapa on suunnittelun aikana kääntynyt toisinpäin?

4 kommenttia:

  1. Joo kannatan, että jos vieraat ovat vain numeroita, ei kannata kutsua. Itse pyrimme menemään vieraiden kutsumiset sillä, keitä ilman emme voisi häitä juhlia, ketä ehdottomasti tarvitsemme paikalle. Tämän vuoksi iso osa molempien sukulaisista on lentänyt pois vieraslistalta jo aikoja sitten. Täytyy myös muistaa, että jokainen vieras maksaa jotain satasen luokkaa, yksi viisihenkinen perhekin maksaa siis jo 500 €. Eli ehdottomasti vain kaikista tärkeimmät, jotka tarvitsee juhlan onnistumiseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kuulostaa kyllä hyvältä ja kiva että ootte onnistunut laatimaan hyväntuntuisen listan! Itsekin alan olla nyt tyytyväinen meidän listaan, vaikka kokoonpano tässä vielä eläisikin :)

      Poista
  2. Meidän "vihdoin valmis" vieraslista on muokkautunut jo varmaan viidesti, valitettavasti niin päin, että vieraita on tullut vain lisää. :D Ja vieläkin siellä on pyöriteltävää runsaasti. Jos meillä olisi isompi häätila, voisi kutsua vain kaikki, mutta nyt joutuu väkisinkin vähän rajaamaan. Me siis valittiin häätila alunperin sen mukaan, että kaikki vieraat valmiilta listalta mahtuu ja muutama ekstra päälle. Mutta sitten hoksattiinkin aina vaan lisää porukkaa, jotka oltiin jotenkin unohdettu ja no, soppahan on valmis. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, toivottavasti löydätte hyvän ratkaisun! Meillä tuonne isoon juhlatilaan kyllä mahtuisi vaikka 50 lisää, mutta sitten tulisi taas budjetti vastaan 😅 eli toivon ettei meillä tuosta ainakaan enää kasvaisi kauheasti.

      Poista