maanantai 17. syyskuuta 2018

Save the date -kirjanmerkkien suunnittelua

Nyt kun meillä on ollut häiden päivämäärä tiedossa jo pari kuukautta ja häistä on muutama ihminen jo kysellytkin, olemme alkaneet suunnitella save the date -kortteja. Häihimme on toki vielä vajaa kaksi vuotta aikaa, mutta etenkin ulkomaalaiset vieraat varmasti arvostavat aikaista ilmoitusta, jotta he voivat selvittää, miten mahdollinen Suomen-matka heiltä onnistuisi. Lähetämme kortit todennäköisesti myös suomalaisille vieraille, vaikka he eivät tarvitsekaan näin pitkää varoitusaikaa. Minusta tuntuu vähän hoopolta lähettää kortteja suomalaisille jo tässä vaiheessa, mutta toisaalta tuntuisi ihan yhtä hassulta hamstrata puolta korteista kuukausikaupalla "hyväksyttävämpää" lähetysaikaa odotellessa, kun koko satsin voisi kipata postiin samalla vaivalla.

Ihan vielä emme kuitenkaan aio lähettää kortteja, vaan ajattelimme yhdistää ne joulukirjeisiin, jotka lähetämme varmaan joskus joulukuun alussa. Briteissä on tapana lähettää joulukorttien sijaan/lisäksi myös joulukirje, jossa kerrotaan omat tärkeimmät kuulumiset kuluneen vuoden ajalta. Me lähetimme tällaisen kirjeen viime vuonna sähköpostitse, mutta tänä vuonna ajattelimme yrittää ryhtyä puuhaan sen verran ajoissa, että kirjeet ehtivät perinteiseen postiin. Ja niiden mukaan sujautamme sitten myös save the date -kortit.

Tätä muutaman kuukauden suunnitteluaikaa korteille varmasti tarvitaankin, sillä ajattelimme yrittää askarrella ne itse! Enpä olisi uskonut kirjoittavani tätä, sillä en koe olevani mikään suuri visionääri askartelun saralla, eikä toteutuskaan ole koskaan niissä kirkkaimmissa kehissä paininut. Missään tapauksessa en inhoa askartelua, mutta en myöskään ole siitä erityisen kiinnostunut. Charlien päässä kuitenkin tuntui vilisevän jo jos jonkinlaisia ideoita, ja mikä tärkeintä - motivaatiota. Samalla tuo innostus tarttui minuunkin, ja nyt en malttaisi odottaa, että päästään väkertämään save the date -kortteja meidän häihin!

Esittelin eräässä aikaisimmista kirjoituksistani kirja-aiheisia hääkoristeluja. Näiden joukossa oli kirjanmerkiksi tehty save the date -kortti, johon vallan ihastuin. Vihjasin asiasta Charlielle, ja hänkin innostui siitä niin, että päätös syntyi siltä seisomalta: meillekin tulee save the date -kirjanmerkit! Netti kuhisee ihania esimerkkejä näistä, joten malleja ei ainakaan puutu. Tässä muutama kirjanmerkki, joiden tyylistä tykkään tosi paljon.

Tässä se aiemmassakin tekstissä käyttämäni kuva, johon alun perin ihastuin.





Haluaisimme kortteihimme ylimmän ja alimman kuvan mukaisen muodon, eli jonkinlaisen narun tai nauhan kirjanmerkin yläreunaan ja tuollaisen haarukkaleikkauksen alareunaan. Noista elementeistä kortti on aika helppo tunnistaa kirjanmerkiksi, jos sitä ei muuten hoksaa. Kuten tapana on, itse save the dateihin ei tule kovinkaan paljon tekstiä, mutta ajattelimme liittää mukaan vielä pienen lappusen, jossa tiedustellaan alustavasti englantilaisvieraiden osallistumisaikeita, jotta saisimme jonkinlaista osviittaa tulijoiden määrästä. Ehdottomasti vieraat saavat antaa lopullisen vastauksensa vasta varsinaisten kutsujen yhteydessä, mutta totesimme, että jo pienikin aavistus auttaa suunnittelussa, tai ehkä lähinnä henkisessä varautumisessa.

Itse kortti tulee todennäköisesti olemaan ruskeaa tai luonnonvalkoista kartonkia (kuten ylläolevissa kuvissa), mutta koristeeksi ylä- ja alareunaan kaavailemme kirjansivuista leikattuja kaistaleita. Hui, jo ajatuskin hirvittää! Pystynköhän tuhoamaan mitään kirjaa, vaikka se olisi varta vasten tähän tarkoitukseen hankittu? Varsinkin, kun minulla on jonkinlainen pakkomielle siitä, että kirjan pitäisi olla Ylpeys ja ennakkoluulo, jonka on yksi lempikirjoistani (Charliekin on lukenut sen ja tykkäsi kovasti) ja oli tavallaan läsnä myös kosinnassa. Niin, ja tietysti tämän blogin nimessä!

Kävinkin jo tänään kotimme läheisessä Fidassa kuikuilemassa, löytyisikö sopivaa kirjaa, mutta kun juuri tuota ei löytynyt (muita potentiaalisia vaihtoehtoja kyllä), niin jätin ostopuuhat toistaiseksi sikseen. Tässä kun on sen verran aikaa, ettei kirjaa tarvitse juuri tällä punaisella sekunnilla alkaa leikellä. Sehän voisi oikeastaan olla mikä tahansa kirja - kovin moni siihen tuskin edes kiinnittää huomiota - mutta minusta olisi mukavaa, jos se olisi jokin meille merkityksellinen teos. Sitä paitsi jos käytämme kirjan sivuja muussakin koristelussa, niin olkoon se sitten saman tien joku oikeasti kiva.

Mitä ajatuksia nämä pohdinnat herättävät? Entä mitä mieltä te olette superaikaisista save the dateista?


Kuvat täältä, täältä, täältä

14 kommenttia:

  1. Hyvä idea tää kirjanmerkki! Ja joulukirje kuulostaa ihanalta 😍 voi kun suomassakin olisi samanlainen perinne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäät! :) Ja voihan perinteen aloittaa Suomessakin ;)

      Poista
  2. Pakkohan tästä aikaisesta aikataulusta on olla samaa mieltä, koska meillä on itsellämme ihan sama aikataulu! :D Meillä siis osa sukulaisista pitää saada jenkeistä asti juhlimaan, ja siksi halutaan itsekin tiedottaa asiasta hyvissä ajoin. Jos näin kaukaa ei tarvitsisi pyytää, eli jos kaikki vieraat asuisivat esim Euroopassa, niin jättäisin asian ehkä myöhemmäksi..mutta, en jaksa stressata aikaista tiedottamista sen enempää, yritän ajatella niin, että samapa tuo kertooko asiasta StD-kortilla vai esim puhelimessa (tärkeimmät ihmiset saisivat kuitenkin tietää asiasta aikaisin tavalla tai toisella). :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että ei olla ainoita! Ja olet kyllä oikeassa siinä, että asia tulisi muuta kautta kuitenkin esille. Ja mieluummin liian aikaisin kuin myöhään!

      Poista
  3. Aivan ihana idea! Vaikka me nyt ei niin tunnetakaan, niin tulee jotenkin sellainen fiilis että tää on just teitä ja sopii niin hyvin teidän tyyliinne :) Niin, ja kyllähän tuon aikataulunkin ymmärtää ihan hyvin kun kerran osa vieraista tulee toisesta maasta. Eihän suomalaiset vieraat varsinaisesti tarvitse tietoa näin aikaisin, mutta olen kyllä samaa mieltä että olisihan se nyt vähän erikoista jättää lähettämättä vain sen takia, että on mukamas niin pitkä aika vielä. Kyllähän aika koko ajan kuluu ja eikös nyt ilosanomaa voi levittää vaikka kuinka aikaisin ;) Save the date -korteissa ei mielestäni ole ainoastaan se juttu että ihmiset saavat päivän kalenteriin, vaan yleisesti ilmoitus että hei ihanaa, me mennään naimisiin!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Salla ihanasta kommentista! Varmasti monet pikemminkin ilahtuvat kuin ärsyyntyvät aikaisesta ilmoituksesta, ainakin uskoisin näin! :D

      Poista
  4. Hauska idea! :) Minä ainakin tykkäisin tällaisesta. Jos joku ei halua käyttää kirjanmerkkiä kirjanmerkkinä, niin sitä voi "käyttää" ihan vain korttina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että idea miellyttää! :) Ja juuri noin mäkin ajattelen! Ei sitä varmaan monikaan "oikeasti" käytä, mutta ainakin muoto jo kertoo vähän, minkälaista tyyliä on ehkä odotettavissa :)

      Poista
    2. Itse asiassa uskon, että ihmiset ihan ilahtuvatkin kirjanmerkeistä. Sen verran usein näkee mitä sattuu kuitteja ym. kirjojen väleissä. :D

      Poista
    3. Se on kyllä totta, itsekin olen tähän joskus "syyllinen" :D

      Poista
  5. Ihana idea tuo kirjanmerkki ja tosi kivan näköisiä etenkin just nuo ylimmän ja alimman kuvan kirjanmerkit sekä muodoltaan että yleisilmeeltään! Kukkaset tekee niistä kyllä jotenkin nätimmät kuin nuo, missä on pelkkää tekstiä:) Munkin mielestä vieraita on hyvä infota hyvissä ajoin (etenkin tuollaisessa tapauksessa, kun vieraita on tulossa ulkomailta), jotta kaikki ehtii sitten rauhassa suunnitella lomat ja matkustusjutut jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla että tykkäät! :) Mäkin tykkään noista kukallisista eniten, mutta en kyllä tiedä miten ne saisi itse värkättyä niin ettei se vie liikaa aikaa :/ tosin ehkä kirjansivut riittäisivät koristeena. Täytyy miettiä!

      Poista
  6. Minusta ei ole yhtään huono idea infota vieraita häistä jo nyt! Varsinkin teidän tapauksessa, kun häihin tulemiseen liittyy monta liikkuvaa osaa lentolippujen ja majoitusten yms muodossa. Ja tuo kirjanmerkki-idea on kyllä ihana, itsekin aina huonotapaisesti taitan sivun kulman kirjamerkin puuttuessa.. 😀😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon onnistunut pääsemään tuosta tavasta eroon, mutta hyvin paljon on tullut itsekin tuota harrastettua!

      Poista