lauantai 24. helmikuuta 2018

Kirjahenkisiä elementtejä häihin

Kuten mainitsin alustavia hääsuunnitelmia käsittelevässä postauksessa, haluaisimme tuoda häihin pientä kirjahenkisyyttä esim. koristeiden kautta. Vierastan teema-sanaa hieman, koska siitä tulee helposti mieleen överiys - se, että teemaa on tungettu häiden jokaiseen yksityiskohtaan niin, että ei voi katsoa mihinkään suuntaan ilman, että se lävähtää silmille. Teema on kuitenkin niin helppo ilmaus, että taidan silti välillä käyttää sitä :D mutta tarkoitus ei siis sentään ole teettää hääpukua vanhoista kirjansivuista tai vaatia vieraita pukeutumaan romaanihahmoiksi. Ajattelin kuitenkin listata muutamia maltillisempia tapoja tuoda kirjallisuuskiinnostusta näkyviin.

Pöytien nimet tai numerot




Pöytien kirja-aiheisia koristeluja tuntuu olevan lukemattomia (HEH), ja tämä onkin minusta yksi hauskoimmista asioista pohdittavaksi! Sen sijaan, että pöydät olisi vain numeroitu, minusta olisi ihanaa nimetä ne esimerkiksi suosikkikirjojemme mukaan, jolloin pöydässä voisi olla itse fyysinen kirjakin. Myös esimerkiksi kuvitteelliset kirjojen tapahtumapaikat voisivat toimia hyvin.

Tuon toisen kuvan romaanipariskuntien nimet pöydän nimenä on ihana idea sekin. Jostain syystä kolmannen kuvan kirjailijan nimi pöytänimenä ei kuitenkaan iske niin paljon, vaikka kuva on tosi kaunis, ja nimeen liitetty sitaatti on hauska ajatus myös. Sitaatteja voisi kuitenkin minun mielestäni hyödyntää eri tavoilla kuin pöytien nimissä. Tuo kuva itsessään kuitenkin miellytti, sillä Emily Brontën kirjoittama Humiseva harju (josta tuo sitaattikin on) on yksi lempikirjoistani.


Luennat vihkitilaisuudessa

Varsinkin siviilivihkitilaisuudessa, jossa ei lueta Raamatun kohtia, voisi olla kivaa jos joku lukisi jonkin tilaisuuteen sopivan kirjallisuusotteen. Mielestäni luennat ovat oivallisia tapoja antaa juhlavieraille väläyksiä hääparin ajattelumaailmasta, sillä ihmisistä kertoo paljon se, millaiset tekstit ja ajatukset kolahtavat heihin. Tämä pätee riippumatta siitä, ovatko luetut otteet Raamatusta vai jostain muusta tekstistä.


Hää- tai vieraslahjat


Jutellessamme kirjojen ja häiden yhdistämisestä esiin nousi jopa sellainen ajatus, että häälahjojen sijaan vieraita voisi pyytää tuomaan häihin jonkin oman vanhan kirjansa. Nuo kirjat voisi sitten kerätä johonkin hyllyyn tai vastaavaan, josta vieraat voisivat lähtiessään napata mukaan jonkun toisen tuoman kirjan. Itse vieraana tykkäisin kyllä tällaisesta, mutta joillekin vieraille tämä ei välttämättä olisi kovinkaan kiinnostava juttu. Mitäänhän ei tietenkään olisi pakko tuoda tai viedä. Tämä ajatus kaipaa tarkempaa miettimistä ja jalostamista, mutta jonkinlainen book swap voisi kyllä olla kiva, vaikka siitä ei tekisikään näin suurta numeroa.


Kutsukortit

Kutsukortit ja save-the-datet ovat siinä mielessä "vaaran paikka", että niissä teeman esiintuonti voi lipsahtaa mainitun överiyden puolelle. Tosin ymmärrän sen hyvin, sillä kutsut antavat esimakua itse juhlista, joten niistä tietysti halutaan tehdä yhtenäiset muun meiningin kanssa. En haluaisi kuitenkaan aiheuttaa vieraillemme kutsujen kautta sellaista tunnetta, että odotettavissa on jotkin massiiviset teemabileet, jos todellisuus on pikemminkin muutama kaunis yksityiskohta.


Kirjanmerkki-save-the-date on minusta tosi suloinen! Ja jos sitä vielä käytetään kirjanmerkin tarkoituksessa, häät eivät ainakaan pääse unohtumaan, jos vieras on aktiivinen lukija :D Tämäkin on taas tosi yksilöllinen juttu, mutta kirjanmerkki on mielestäni hauska, vaikka sitä ei oikeasti käyttäisikään. Varsinaisissa kutsuissa tämä ei kuitenkaan toimisi niin helposti, koska informaatiota täytyy saada mahtumaan korttiin enemmän kuin tuo muoto ehkä sallisi.

Save-the-date -korteista vielä sellainen huomio, että minusta ne eivät oikeastaan ole tarpeelliset, tai ainakin sellainen elementti, josta voisi helposti pihistää. Meillä kuitenkin on tulossa vieraita myös ulkomailta, joten häiden ajankohdasta olisi hyvä tiedottaa jo paljon ennen kuin varsinaiset kutsut lähetettäisiin, jotta vieraat voivat tehdä matkajärjestelyjä. Jonkinlaiset save-the-datet tullaan siis varmaan näkemään meilläkin. Ja onhan niihin paljon kaikkia ihania ideoita, kuten Something Gold -blogissa näkemäni magneetit!


Koristelut

Kuten taisinkin jossain jo mainita, kirjoista ja kirjansivuista saa mielestäni tosi kauniita koristeita. Sydämeni lähtee oikein läpättämään, kun näen mustia painettuja kirjaimia hieman kellastuneilla kirjansivuilla, näin yhtään nörtiltä kuulostamatta :D Varsinkin vanhemmissa kirjoissa on usein käytetty todella ihania kirjasimia! Lisäksi tämäntyyliset koristeet voi saada hyvinkin halvalla, sillä kirjoja saa monesta paikasta ihan pilkkahintaan ja ilmaiseksikin.


Tuo ylläoleva kuva ei nyt välttämättä ole mikään hääkoristeluidea, vaan sen tarkoitus on osoittaa, mikä (esimerkiksi) on mielestäni kaunista!





Tässä on mielestäni aika hauska: kirjan sivuista on muotoiltu pieniä lipuntapaisia, joihin on leikattu sydän. Itse kyllä tykkään ehkä enemmän kolmion muotoisista "viireistä", jos nyt tuon tyylisistä koristeketjuista puhutaan.

Pinterestissä ja muuallakin näkee paljon myös esimerkiksi kirjojen sivuista taiteltuja kukkia, jopa morsiuskimppuja.



Paperikukat ovat taidokasta työtä ja kauniin näköisiä, mutta en kuitenkaan koe niitä omaksi jutukseni häämielessä. Haluaisin kukat ja varsinkin morsiuskimpun ihan oikeina kukkina. Paperikukissa on kuitenkin paljon hyviä puolia: ne ovat ekologisia, ne säilyvät muuttumattomina toisin kuin oikeat kukat ja ne voi tehdä juuri sellaisesta paperista, joka on tärkeä itselle ja jota mielellään kantaa lähellään hääpäivänä. Näin kerran kuvan morsiuskimpusta, jossa kukat oli taiteltu sen paikan kartoista, jossa morsiuspari oli toisensa tavannut. Tämä on mielestäni tosi kaunis ajatus ja toimii varmasti monella. Oikeiden kukkien tuoma tunnelma ja eläväisyys on kuitenkin itselleni tärkeää.

Kirjallisuushenkisiä ideoita häihin löytyisi netin syövereistä roppakaupalla lisääkin, ja ehkä niihin jossain vaiheessa palaankin, mutta tässä muutamia, joita toistaiseksi on tullut mieleen.

Mitäs mieltä olette? Oletteko te innokkaita lukijoita? Katsoisitteko karsaasti, jos häissä näkyisi silvottuja kirjansivuja? :D Ja näkyykö teidän häissänne jotenkin esim. harrastukset?


Kuvat täältätäältä, täältä, täältä, täältä, täältä, täältätäältä, täältä, täältä

8 kommenttia:

  1. Olipa kiva postaus! Munkin mielestä kirjat ovat erinomainen materiaali koristeluihin. Mä olen tehnyt maistraattikimmpuni paperista, jolle tulostin häävalssimme sanoja. Ei ihan kirja, mutta tekstiä kuitenkin. :D Vieraskirjamme taas tein kaivertamalla vanhasta kirjasta rasian, johon vieraskirjalaput laitetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! <3 Tuo häävalssikimppu on tosi ihana ajatus ja on varmasti kauniin näköinen. Samoin tuo kirjarasia! Jotakin sen tapaista voisin hyvin kuvitella meillekin, olen tykännyt tosi paljon kaikista näkemistäni kirjarasioista :) Menen heti urkkimaan sun blogista millainen rasia on kyseessä :D

      Poista
  2. Oi tää oli ihana postaus, yleisesti tuoda esille, miten omaa harrastusta voi esitellä häissä. :) Meillä kyse ei varsinaisesti ole harrastuksesta, vaan perheenjäsenistä. Meillä on kaksi koiraa ja pupua, jotka ei ymmärrettävästi häihin pääse. Ne on kuitenkin rakkaita vaaveja, joten ovat ehdottomasti mukana menossa muulla tavoin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sande <3 kiva kuulla että tykkäsit! Ihanaa sitten nähdä miten koirat ja puput pääsevät mukaan häämenoihin :)

      Poista
  3. Voi, kun kivoja ideoita olet löytänyt! Kirjoilla ja kirjansivuilla saa kyllä luotua nättejä koristeluja. Etenkin nuo Save the date -kirjanmerkit ja kirjansivuille painetut pöytänumerot kolahtivat minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Hanna! :) Ne ovat kyllä tosi söpöjä!

      Poista
  4. Ihania ideoita! Tykkään itse myös tosi paljon mustista kirjaimista valkealla/kellastuneella paperilla eli en vieraana todellakaan katsoisi kieroon kirjansivukoristeita :D Olin ekaan omaan hääpinterestkansioonkin pinnaillut kaikenlaisia kirjansivujuttuja, mutta meidän häiden lopulliseen ilmeeseen kirjat eivät kuitenkaan taida mahtua, ehkä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Hauska kuulla että kirjansivut ovat muidenkin mieleen! :) Mutta sekin on tärkeää, että osaa valita kaikista silmää miellyttävistä jutuista ne jotka sopivat kokonaisuutena yhteen, jos toiveena on yhtenäinen ilme.

      Poista